Kuvassa graafi, johon visualisoitu sähköverkko-, kaukolämpö- sekä vesi- ja jätevesihuoltotyömaata. Sähköverkon osalta maahan menee maakaapelia. Kaukolämpöä kuvastaa maan alla olevat kaksi putkea, joista tulee lämpöä. Vesi- ja jätevesihuoltoon liittyvät putket ovat maan alla, ja niihin on piirretty vettä. Kuvassa on työmaa-aita ja opastavia liikennemerkkejä. Työmaan ulkopuolelle on kirjoitettu seuraavat tekstit: ”Pidä lapset ja lemmikit valvonnassa”, jonka vieressä on lapsi pompottelemassa palloa ja koira. ”Varmista tarvittaessa, että sinut huomataan”, jonka vieressä on pyöräänsä taluttava henkilö, joka nostaa kättään. ”Varaa lisäaikaa kulkemiseen”, jonka vieressä on auto.”Älä ylitä aitoja tai oikaise työmaan läpi”, jonka vieressä on työmaa-aita, jonka takaa kurkkii henkilö. ”Ilmoita päivystysnumeroomme, jos huomaat riskejä”, jonka kuvituksena on puhelin, jossa numero 050 386 3900.

Työmaat turvaavat sujuvan arjen – muista liikkua lähistöllä varoen

Työmaat voivat hetkeksi hidastaa kulkua, mutta niiden tarkoitus on taata sujuva arki meille kaikille. Sähkö-, vesi- ja kaukolämpötyömaillamme huolehdimme toimitusvarmuudesta. Muistathan noudattaa opasteita ja liikkua varoen.

Me Nivoksella ylläpidämme, kunnostamme ja rakennamme sähkö-, vesi- ja kaukolämpöverkostoja paikallisesti Mäntsälässä ja lähialueilla. Johto- ja putkitöistä aiheutuu lähes aina jonkinasteista häiriötä, mutta niiden tarkoituksena on varmistaa meidän kaikkien arjen toimivuus.

Suunnittelemme saneeraus- ja rakennustyömaat tarkasti, jotta työ sujuu tehokkaasti, turvallisesti ja hallitusti.

”Kiireessä saattaa tietysti harmittaa, jos työmaa hidastaa kulkemista. Aidat ja kiertoreitit kuitenkin varmistavat turvallisen liikkumisen, ja niitä on syytä noudattaa”, sanoo kaukolämmön rakennuttamispäällikkömme Joonas Mäntynen.

Varo työkoneita ja noudata ohjeita

Kaivurit ja kuorma-autot ovat tuttu näky sähkön, veden ja kaukolämmön työmailla. Isoja työkoneita ja kaivantoja on hyvä varoa, sillä tilaa on yleensä vähän ja näkyvyys rajallinen.

Työmaa-alueelle ei saa tulla omin luvin. Esimerkiksi kaivinkoneen kuljettaja ei välttämättä huomaa, jos joku hiippailee kaivinkoneen tai sen puomin takaa. Jos on tärkeää asiaa, täytyy ensin varmistaa, että kuljettaja näkee tulijan”, vesihuoltomestarimme Teuvo Peltonen muistuttaa.

Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, kun pitää silmät ja korvat auki sekä noudattaa aitojen, kylttien ja työntekijöiden opastuksia.

Vinkkilista turvalliseen liikkumiseen työmaiden lähellä:

  • Noudata työmaan opasteita ja liikennemerkkejä.
  • Älä ylitä aitoja tai oikaise työmaan läpi edes silloin, kun työmaa näyttää hiljaiselta.
  • Varoita lapsia, ja pidä heidät ja lemmikit valvonnassa.
  • Varmista, että sinut huomataan, jos joudut lähestymään työkonetta.
  • Varaa lisäaikaa kulkemiseen, jos lähistöllä on työmaa.
  • Ilmoita päivystysnumeroomme 050 386 3900, jos työmaa-aitoja on kaadettu tai havaitset riskejä.

Miksi kaikkea ei kaiveta kerralla?

Ulkopuolisesta työmaa saattaa näyttää käsittämättömältä: kun yksi on kaivanut ja peittänyt, seuraava tekee saman uudestaan. Työ on kuitenkin vaiheistettu tehokkaaksi ja turvalliseksi.

”Ennakkoon suunnitelluissa kohteissa teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Vesijohdot, sähkökaapelit ja kaukolämpöputket sekä kunnan hulevesiviemärit kulkevat eri syvyyksissä. Kaikki työt vaativat omaa osaamista ja tilaa”, Joonas selventää.

Eri kaivannoissa on eri riskit – tiedä mitä varoa

Tärkeintä on noudattaa ohjeita ja pitää turvallista etäisyyttä työmaahan. Eri työmaat voi olla hyödyllistä erottaa toisistaan, jotta tietää mitä varoa, jos vaikka joku välkky on kaatanut aidat. Sellaistakin nimittäin tapahtuu.

Sähköverkko

Varo: Älä koske maassa roikkuviin johtoihin, niissä voi olla jännite ja se voi aiheuttaa hengenvaaran.

Työmaa: Maakaapelikaivanto on kapea ja alle metrin syvyinen. Ensin kaivetaan uudet kaapelit maahan, ja uusi sähköverkko otetaan käyttöön. Lopuksi vanha sähköverkko puretaan ja työmaa viimeistellään.

Maakaapelikaivanto

Vesi- ja jätevesihuolto

Varo: Putoamisvaara, jonka lisäksi kaivantoon nouseva pohjavesi voi lisätä tapaturmariskiä.

Työmaa: Kaivanto on vähintään kaksi metriä syvä ja 4–6 metriä leveä. Puhtaan veden ja jätevesiputkien lisäksi kaivannossa voi kulkea kunnan hulevesiviemäri. Asennusta seuraavat vesijohdon koeponnistus, desinfiointi ja vesinäytteet. Hyväksyttyjen näytetulosten jälkeen verkosto voidaan ottaa käyttöön.

Vesihuollon työmaa

Kaukolämpö

Varo: Putkessa kulkee jopa yli 100-asteista paineistettua vettä. Työvaiheiden vuoksi kaivanto on usein pitkään avoinna.

Työmaa: Kaivanto voi olla jopa satoja metrejä pitkä ja noin metrin syvä ja leveä. Putkisto koostuu kahdesta vierekkäisestä eristetystä teräsputkesta. Putket lasketaan kaivantoon, hitsataan yhteen, koepaineistetaan, eristetään ja kaivanto peitetään.

Kaukolämpötyömaa

Pieni harmi, iso turva

Saneeraaminen on usein hitaampaa kuin uudisrakentaminen, koska vanhaa järjestelmää käytetään työn ohessa. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen, sillä toimitusvarmuus paranee.

”Kun vanhat viemäriputket uusitaan, jätevedenpuhdistuskin tehostuu, koska sadevesi ei vuoda enää jäteveden sekaan”, Teuvo huomauttaa. 

Myös sähkön ja kaukolämmön laatu ja toimitusvarmuus ovat kohdallaan, kun järjestelmää ylläpidetään asianmukaisesti.

”Yritämme aina minimoida haitat ja tehdä asiat kerralla kunnolla”, sähköverkon projektointipäällikkömme Jouni Kareinen summaa.

Vaikka työmaa voi hetkeksi hidastaa menoa, me nivoslaiset huolehdimme, että näkymättömät kaapelit, johdot ja putket toimivat mahdollisimman häiriöttömästi. Ja se on aika iso juttu arjen sujuvuuden kannalta.


Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.